Fem skäl till varför Iphone suger – Gästinlägg av Pontus Löf

View Comments

21 message
Please Comment 12 jan. 2010

Gästinlägg av Pontus Löf, webbstrateg på Socialstyrelsen och stolt ägare av en Iphone 3GS 16 GB

Vill du vara lika häftig som alla andra? Apples Iphone är ju snart standard i varje kavajficka. Här får du fem bra argument för att dissa Stureplansnallen.

1. Itunes
Allt du gör med din Iphone måste gå igenom Apples eget mediaprogram Itunes. Detta får till exempel den knasiga konsekvensen att om du vill läsa in data från din Iphone till en annan dator eller, som i mitt fall, en ominstallerad dator, så går det inte. När man synkroniserar så skrivs det som finns på telefonen över med det som finns på datorn. Synkroniseringen fungerar alltså inte från telefonen till ett nytt Itunes-bibliotek. Dessutom så är musikaffären på Itunes ett skämt. 90 spänn för en digital skiva när man för samma peng kan få en fysisk CD-skiva med bättre ljudkvalitet och tryckt konvolut. Förväntar er inte heller någon toppkvalitet på ljudet med Itunes inbyggda CD-rippare och mp3-omvandlare.

2. Kameran
Ingen blixt eller lampa, dålig autofokus och endast 3 megapixel. Gryniga festbilder som knappt ser bra ut på Iphones pytteskärm. Tro inte reklamen, det finns ingen kamera i Iphone. Och det blir inte direkt HD-kvalitet på videosnuttarna.

3. Radion
Det finns ingen FM-radio i Iphone. Men kan man inte använda någon fräck applikation kanske någon invänder? Jo, FStream fungerar bra med alla svenska radiokanaler med webbsändning. Problemet är att så fort du minimerar applikationen så stängs ljudet av. Det går med andra ord inte att surfa samtidigt som du lyssnar på radio. Apple har nämligen bestämt att bara deras egna applikationer ska kunna fungera i minimerat läge.

4. Webbläsaren
Kom igen. Safari. Vad är det för skämt? Det är i och för sig intressant att se vilka som inte optimerat sina sajter för Safari. Flera stora dagstidningar bland annat. Om man vill byta till exempelvis FireFox så är det bara att glömma. I dagsläget finns den nämligen inte i Appstore. Av någon outgrundlig anledning så saknas dessutom stöd för Flash.

5. Applikationerna
Visst är det kul med att man kan bygga ut telefonen med nya funktioner. Det finns faktiskt några riktigt lyckade som Facebook, men oftast blir man besviken över den funktionalitet som saknas. Dessutom så måste man ofta antingen pynta pengar eller stå ut med reklam. Jag skulle varje dag i veckan byta 100 dassiga applikationer mot inbyggd RSS-läsare, bra webbläsare och en fungerande webbradio.
Spara / dela:
Etiketter: , ,
blog comments powered by Disqus

PROJEKTLEDARE / WEBBSTRATEG

Beerware! All text
får återanvändas. Läs här.
vd-blogg.se