AdWords 2052% dyrare på 8 år

View Comments

4 message
Please Comment 22 juni 2012
Stance/Juristjouren har annonserat på Google AdWords sedan 2004. Första dagen var 20 sept 2004, då våra annonser visades 965 gånger. Sen dess har de visats nästan 90 miljoner gånger.

Vi var först i vår bransch med att annonsera på Google. Och under ganska lång tid var vi rätt ensamma. Nu är konkurrensen extremt mycket högre.

Vår CPC, det vill säga kostnaden per klick, har ökat från i snitt 97 öre under 2004 till nästan 21 kronor 2012, vilket motsvarar en ökning på över 2000%. Det är förstås mängder faktorer som spelar in i CPC, till exempel hur våra annonser är utformade, vilka sökord vi valt att annonsera på, fördelningen mellan billigare och dyrare sökord, med mera. Men den största förändringen är konkurrensen.

Att kostnaden för att annonsera på Google ökar i takt med att fler annonsörer ansluter sig är förstås helt naturligt. Till och med inbyggt i systemet eftersom det man betalar för är att få sina annonser över konkurrenternas. I princip bjuder man över varandra tills ingen har råd att betala mer. I takt med att konkurrensen ökar kommer förstås andra kanaler att bli mer och mer viktiga för annonsörerna. AdWords är inte alls så kostnadsmässigt överlägset som det en gång var.

 
Spara / dela:
blog comments powered by Disqus

PROJEKTLEDARE / WEBBSTRATEG

Beerware! All text
får återanvändas. Läs här.
vd-blogg.se