Utvärdera och byta webbhotell

View Comments

6 message
Please Comment 4 jan. 2013
Jag har haft samma webbhotell rätt länge. Blev kund hos Binero (dåvarande Aleborg Solutions) omkring 2003 och har stannat kvar där sen dess. Jag har visserligen under tiden haft en del projekt även hos andra webbhotell (däribland Loopia, Oderland och CityNetwork), men det mesta har legat hos Binero och jag har även rekommenderat dem till kunder.

Ett av de viktigaste kriterierna för mig när det gäller webbhotell är prestanda - främst laddtider för publika besökare. Dels för att besökarna gillar det, dels för att Google gillar det. Tyvärr har laddtiderna hos Binero blivit för höga och antalet tekniska problem som uppstår har dessutom ökat. När jag dessutom hamnade i ett märkligt läge där jag inte kunde ändra uppgifterna för mitt eget konto utan att göra överlåtelser av alla domäner, så bestämde jag mig för att det var dags att byta.

Sagt och gjort... eller jag skulle i alla fall vilja skriva "sagt och gjort". Men när det gäller byte av webbhotell är det inte riktigt så enkelt. Både att välja webbhotell och att genomföra flytten kan vara komplext om man vill välja rätt och har många sajter.

Kriterier

Med tanke på att skillnaderna mellan webbhotell är så pass små vad gäller de rent tekniska specifikationerna, så är det snarare andra kriterier som avgör.

  • Prestanda. Och då menar jag inte serverns tekniska specifikationer, utan faktiska laddtider eftersom det ligger närmre det som besökarna upplever. Efter att ha jämfört lite har jag landat i att det känns ok med laddtider nånstans kring 600 ms för en enkel sajt. 
  • Support. Bra öppettider, snabba svarstider, engagerade svar som både förstår mig och kan förklara för mig. 
  • Tillförlitlighet. Då tänker jag till exempel på själva bolaget och personerna bakom. Jag vill ha ett webbhotell som kommer att finnas kvar ett tag, helst växande. 
  • Tekniskt vettigt. Det finns mängder med tekniska faktorer men jag känner att det mesta är sig likt hos alla webbhotell. Jag har tagit fasta på hur bra webbhotellet är på att köra WordPress (se vidare nedan). 
  • Domänhantering. Jag har ett gäng domäner från olika tld:er (.se .com .nu .net...) och därför är det viktigt att jag kan få översikt över dem och lätt flytta och hantera DNS. Sen ett tag tillbaka har jag sett mig om efter ett nytt webbhotell.

Slutsatser

Prestanda

Att ta reda på prestanda är svårt. Den här sajten och den här sajten har mätningar av prestanda för flera svenska webbhotell. Efter ett tag hittade jag även en eminent postning av Christian som gjorde ett eget test av några webbhotell 2010. Jag bestämde mig för att göra ett nytt test - mer om det kommer i separat inlägg.

Support

Vad gäller support har jag valt att mejla några webbhotell som jag tyckt varit intressanta, för att kunna bedöma deras svar. Det blir ju inte ett skarpt läge, men säger ändå en del tycker jag. Får jag svar olika tider på dygnet och inom några timmar varje gång så är det tveklöst bättre än när jag får svar sent dagen efter.

Tillförlitlighet

Tillförlitlighet är inte så svårt att bedöma som man kanske kan tro. Jag har helt enkelt frågat hur stora webbhotellen är och har fått ungefärliga uppgifter om omsättning, eventuella relationer till andra bolag och antal personer (främst i supporten).  Här tänkte jag först välja bort flera av de aktörer som är väldigt små. Eftersom de dock varit bra på andra kriterier - och eftersom många av dem är billiga - valde jag istället en annan strategi. Jag kommer att sprida mina sajter på två webbhotell samt lägga de pengar som ändå är över på att införskaffa en bra backup-lösning för Wordpress. På så sätt får jag det bästa av alla kriterierna. 

Tekniskt vettigt

Jag har utgått ifrån de saker jag själv tidigare haft problem med på olika webbhotell, vad gäller Wordpress. Tar gärna emot fler kriterier som är viktiga för att Wordpress ska funka optimalt! 
  • Safemode OFF
  • Minst 256 mb memory limit för php
  • Kunna köra systemkommandon via webben (till exempel command line zip)
  • Installationsprogram för att underlätta installationen Uppdaterat: Struntade i det och beslutade att installera själv från scratch istället
  • Inga andra kända problem med att köra Wordpress
Här föll CityNetwork bort (tyvärr får jag säga - eftersom de var bra på övriga punkter)

Domänhantering

En slutsats jag drog var att de som är bäst på domänhantering verkar vara de största webbhotellen. Både Binero och Loopia har rätt bra kontrollpaneler för domäner. Jag valde därför att dela upp så jag sköter all domänhantering hos Loopia men lägger webbplatser någon annanstans.

Här föll alla små aktörer bort, samt Binero eftersom jag vill lämna dem. Med facit i hand känns det rätt skönt att skilja på domäner och webbplatser.

Återkommer i nästa inlägg med resultat från prestandatestet samt vilka webbhotell jag till slut valde. 

Spara / dela:
blog comments powered by Disqus

PROJEKTLEDARE / WEBBSTRATEG

Beerware! All text
får återanvändas. Läs här.
vd-blogg.se