Kritik från falsk användare på Facebook

View Comments

3 message
Please Comment 1 juni 2011
Det här är smått komiskt.

Häromdagen fick Jurisjtouren en kritisk kommentar på sin Facebook-sida. Av ett troll. Ett troll är en användare på internet som agerar under falsk identitet enbart för att provocera och kritisera (läs gärna ett av mina tidigare inlägg om trollning i samband med Haitikatastrofen).

Hur vet man då att det är ett troll?

1. Bilden föreställer inte Sebastian Lundgren
Aplay Kemal Atalan
Bilden föreställer inte Sebastian Lundgren utan den turkiske skådespelaren Alpay Kemal Atalan. Det kan man ta reda på genom att göra en omvänd bildsökning med hjälp av Tineye. Jag har tidigare använt Tineye för att avslöja en falsk användare med samma metod, läs mitt inlägg om Sebastian L på Reco. Och observera att "Sebastian L" på Reco förstås måste vara samma som "Sebastian Lundgren" på Facebook.  (Tack @nikkelin som gjorde bildkollen denna gång).

2. Osannolik ålder/namn/ort
Enligt profilen tog Sebastian Lundgren högskoleexamen 1997. Om han tog examen vid 23-27 års ålder betyder det att han är 36-40 år idag. I Sverige finns enligt Birthday.se bara tre personer i ungäfär rätt ålder med namnet Sebastian Lundgren. Två av dem har andra tilltalsnamn, Filip respektive David. Den som verkligen heter Sebastian Lundgren är en helt annan person. Genom hans hemort Hunnebostrand går han att hitta på Facebook. (Tack @pontuslof som gjorde denna koll).

3. Klassiska tecken på troll
Det finns mycket som kan peka på att en användare är ett troll. Konstiga användarnamn är klassiskt, till exempel förnamn och efternamn som ska läsas ihop som ett ord, som Ann Ahlsäck, eller namn på kända personer med tvivelaktig bakgrund som Christer Pettersson. Bilder på kraftigt överviktiga människor, missbildningar, eller kraftigt avvikande utseende förekommer också rätt ofta.

Ingen av dessa finns i det här fallet, möjligen med något undantag som jag dock inte kan bekräfta. Däremot finns andra tecken: Sebastian har själv bara 20 vänner, vilket avviker från normalanvändaren i hans åldersgrupp. Dessutom är hans vänner väldigt utspridda åldersmässigt, utbildningsmässigt och framförallt geografiskt. Normala användare är mer homogena. Flera av hans vänner har helt stängda profiler, vilket i helheltsbedömningen kan tyda på att de är troll, även om det inte behöver vara så i de enskilda fallen. De vänner som har öppna profiler har istället många tusen vänner, vilket tyder på att det är personer som inte har koll på sina vänner och som ett troll därför lätt kan lägga till.

Jag har tidigare avslöjat Sebastian L som troll på Reco.se.
Sorry "Sebastian", busted again. 
Spara / dela:
blog comments powered by Disqus

PROJEKTLEDARE / WEBBSTRATEG

Beerware! All text
får återanvändas. Läs här.
vd-blogg.se