3 fix för Twenty Ten i WordPress - Bättre för sökmotorer och användare

View Comments

2 message
Please Comment 9 jan. 2011
När jag startade min vd-blogg valde jag WordPress istället för Blogger som jag kör på den här bloggen (och kört sen 2005). WordPress är helt enkelt mer kraftfullt och ger mer frihet och flexibilitet. Samtidigt som det är (nästan) lika enkelt som Blogger. Första frågan var vilket tema jag skulle välja. Thesis anses ofta som ett utmärkt tema om man är ute efter bra sökmotoroptimering (SEO). Men det kostar pengar.

Efter att ha kollat runt bland både gratis-teman och betal-teman blev det till slut alldeles vanliga standard-temat Twenty Ten. Twenty Ten är grymt - det är enkelt, överskådligt och väldokumenterat. Men efter ha kört det några månader och även lagt om jeanettefors.se till wordpress från Blogger så kan har jag lärt mig en del fix som jag tycker är nödvändiga. Främst ur SEO-synvinkel.

1. Alla sidor ska ha en relevant H1

Sökmotorer gillar rubriker. Så de nyckelord man vill synas på ska man lägga i rubriker. Och de rubrikerna ska vara rätt kodade. Huvudrubriken ska vara <h1> och en underrubrik ska vara vara <h2>. I mitt fall är VD-BLOGG rubriken längst upp på sidan. Men mina viktigaste sökord är Ledarskap, lean, kundfokus (folk som söker efter vd-blogg hittar mig i alla fall ganska långt upp i sökresultaten).

Lösning: Ta bort H1 från rubriken längst upp

Gå till Utseende och Redigerare i wp-admin. Välj header.php och leta reda på denna kod:

<?php $heading_tag = ( is_home() || is_front_page() ) ? 'h1' : 'div'; ?>
Ersätt den med följande:

<?php $heading_tag = ( is_home() || is_front_page() ) ? 'class' : 'div'; ?>


Och lägg in en ny H1 på startsidan

När du gjort ovanstående ändring så saknar startsidan rubrik av typen H1. De andra sidorna har däremot redan korrekt H1, på inläggssidor är till exempel rubriken H1 och på kategorisidor är kategorinamnet H1. Lösningen på detta är att lägga in en ny H1 någonstans på startsidan. Jag valde att lägga den mellan sidhuvudet och inläggen.


Gå till Utseende och Redigerar i wp-admin. Välj index.php och leta reda på denna kod:

<div id="content" role="main">
Ändra det till följande kod:

<div id="content" role="main"><h1 class="page-title">(Sökord du vill synas på)</h1>
 Jag valde att skriva mina viktigaste sökord: Ledarskap, lean, kundfokus.

2. Länkar ska inte ha onödigt textinnehåll

Alla länkar till inlägg har alt-texter (som visas när du håller muspekaren över länken och som sökmotorerna använder) som ser er ut så här: "Permalänk till (inläggets namn)". Den första delen i alt-texten bör tas bort så de enbart innehåller inläggets namn.

Lösning: Ta bort "Permalänk till"


Gå till Utseende och Redigerar i wp-admin. Välj loop.php och leta reda på denna kod (obs, den förekommer tre gånger, alla tre ska ändras!)

( ‘Permalink to %s’, ‘twentyten’ )
Ändra den till följande:

( '%s', 'twentyten' )

3. Bilden i sidhuvudet bör vara klickbar även i Twenty Ten

En allmän regel för att webbplatser ska vara lätta att använda är att de bör fungera som användaren förväntar sig. Det har blivit standard på webben att klicka på sidhuvudet eller loggan för att komma tillbaka till startsidan, alltså bör det fungera så även på din blogg. Men så fungerar det inte i Twenty Ten.

Lösning: Gör bilden i sidhuvudet klickbar

Gå till Utseende och Redigerar i wp-admin. Välj header.php och leta reda på denna kod:

<img src="<?php header_image(); ?>" width="<?php echo HEADER_IMAGE_WIDTH; ?>" height="<?php echo HEADER_IMAGE_HEIGHT; ?>" alt="" />
 Byt ut den mot nedanstående kod:

<a href="<?php echo home_url( '/' ); ?>" title="<?php echo esc_attr( get_bloginfo( 'name', 'display' ) ); ?>" rel="home"><img src="<?php header_image(); ?>" width="<?php echo HEADER_IMAGE_WIDTH; ?>" height="<?php echo HEADER_IMAGE_HEIGHT; ?>" alt="" /></a>
Spara / dela:
Etiketter: ,
blog comments powered by Disqus

PROJEKTLEDARE / WEBBSTRATEG

Beerware! All text
får återanvändas. Läs här.
vd-blogg.se