sverigedemokraterna.de mest intressanta inslaget hittills i valrörelsen på nätet

View Comments

1 message
Please Comment 5 apr. 2010
Jag röster inte på Sverigedemokraterna - läs mer på www.sverigedemokraterna.deSverigedemokraterna är duktiga på att synas på nätet, framförallt i sociala medier och kommentarsfält hos traditionella medier och bloggar. Så snart invandring eller brottslighet nämns på webben, så dyker det upp främlingsfientliga kommentarer med Sverigedemokrater som avsändare.

Som en motpol till detta finns www.sverigedemokraterna.de, alltså med tyska toppdomänen .de som ändelse. sverigedemokraterna.de vill utamana Sverigedemokraterna på webben genom att jobba aktivt med att få bra placeringar i sökmotorer. När man söker på "sverigedemokraterna" kommer kampanjsajten upp bland de första resultaten (i skrivande stund plats 2, precis under partiets egen webbplats).

Det är en otroligt lyckad kampanj (läs Nikkes analys!), med tanke på hur snabbt den rört sig uppåt i sökresultaten och det engagemang den väckt. Men det är också bitvis ett riskfyllt koncept. Tiotusentals webbplatser och bloggar har valt att länka till sverigedemokraterna.de, men några har också valt att ta avstånd på grund av riskerna eller för att man uppfattar det som cybersquatting. (Idag har den tidigare mycket kritiska internetsweden bytt sida.)

Varför jag stödjer sverigedemokraterna.de


  1. Jag tycker att Sverigedemokraterna behöver få en motpol på webben. De är duktiga på att synas på bloggar och i kommentarsfält - sverigedemokraterna.de är en motpol som ökar synligheten för det motstånd som finns mot Sverigedemokraterna.
  2. Jag har pratat med den som ligger bakom kampanjen och vet att det inte finns några avsikter att lura och inga dolda kopplingar till andra intressen. 
  3. Det handlar inte om att sabotera eller försvåra för Sverigedemokraterna att bedriva sitt politiska arbete. Det handlar om att bedriva en kampanj för att skapa politisk debatt och ta avstånd från främlingsfientlighet. Alla kampanjer handlar om att synas, det är inget konstigt i att jobba med sökmotoroptimering för att åstadkomma det. 
  4. Det finns sätt att minimera risken (som dock är en risk) med att domänen överlåts till Sverigedemokraterna vid ett eventuellt tvisteförfarande (läs Sverigedemokraternas pressmeddelande). Dessutom tycker jag inte utgången vid en domännamnstvist är helt given (av skäl som jag inte redovisar här). 
  5. Det är en kampanj som uppmanar till att ta debatten med Sverigedemokraterna, inte till att försätta dem med munkavle eller försöka tysta ner dem. Så jag håller inte alls med om att det ytterligare förstärker deras "martyrskap". Sverigedemokraterna kan inte tystas ihjäl, det är en av de få saker jag håller med dem om.

Alltså: Stöd www.sverigedemokraterna.de. Skriv om kampanjen, ta ställning på din blogg, lägg ut knappen, bemöt deras kommentarer.

Varför är detta det mest intressanta inslaget hittills i valrörelsen på nätet?


Helt bortsett från sakfrågorna, så visar kampanjen makten i webben och sociala medier. På bara knappt en månad har sajten med en ensam upphovsman tagit sig upp till plats två på Google. På Google görs 75.000 sökningar varje månad på ordet "sverigedemokraterna". Det är det mest eftersökta partinamnet. Att ensam lyckas skapa engagemanget (först från rätt personer, sen från väldigt många) är imponerande! Och trots att alla etablerade partier gått kurs efter kurs efter kurs i sociala medier och obama-effekten, så är ingen ens i närheten av en sådan effekt.
Spara / dela:
blog comments powered by Disqus

PROJEKTLEDARE / WEBBSTRATEG

Beerware! All text
får återanvändas. Läs här.
vd-blogg.se