Fem skäl till varför iPad äger - Gästinlägg av Pontus Löf

View Comments

7 message
Please Comment 28 jan. 2010
Läs även Nikke Lindqvist inlägg och enkät iPad ja eller nej och Per Axboms strategi och värdekurva för iPad.

iPad. Så heter Apples senaste mobila apparat. Precis som iPhone är det internet som står i fokus och användargränssnittet bygger på liknande multitouch-teknologi. Skillnaden är att iPaden har en betydligt större skärm, men i gengäld saknar kamera och telefon. Många funderar säkert på vad det ska vara för nytta med en förvuxen iPhone utan mobiltelefon. Här får du fem skäl till varför iPad inte kommer att floppa.1. Apples varumärke
Kvällen den 27 januari 2010 anordnads en speciell Apple-vaka där gissningsvis tusentals svenskar följde presskonferensen om iPad via bland annat Twitter. Internationellt handlar det säkert om hundratusenstals människor som frivilligt bänkar sig för att följa ett företagsjippo på dåliga streamar och överfulla twitterflöden.

Apple har blivit idoler för tekniknördar. Som groupies flockas man när Steve Jobs ska leverera något nytt. Tack vare iPod och iPhone har också vanliga dödliga börjat tänka varma tankar om Apple. Medierna är inte sena med att haka på och ger gärna gratisreklam för Apples produkter. Bara det kommer att ge iPad en rejäl knuff i rätt riktning.

2. Priset
I sitt grundutförande ska iPad kosta $499, vilket motsvarar ungefär 3 500 kr. Det är i samma prisklass som netbooks. För den som bara ska surfa och kolla mejl kan det vara ett hett alternativ. Man ska dock inte ha några illusioner om att en iPad kan ersätta en bärbar dator. Men för den som nöjer sig med att bara konsumera media och surfa på webben räcker iPaden. Eftersom priset är så lågt kan den också vara ett komplement till en stationär eller bärbar dator. Kanske blir det årets julklapp till barnen julen 2010?

3. Media på stor fingerskärm
I iPaden finns samma revolutionerande gränssnitt som i iPhonen. Men den stora skillnaden är att man i iPaden har en skärmupplösning på 1024x768 pixlar, vilket är tillräckligt för att titta på webbplatser i rätt storlek. iPaden levererar därmed en helt ny upplevelse av webben som inte finns i någon annan apparat. Det blir till exempel ett smidigt sätt att läsa nyheter på. Med multitouch-teknologin kan man dessutom zooma och bläddra genom att använda fingrarna istället för mus. Den stora skärmen gör även att det blir möjligt att kolla på film och att spela spel.4. E-böcker
I försnacket har e-böcker varit den kanske viktigaste funktionen med iPaden. Men faktum är att detta inte är en e-boksläsare. Den saknar en läsvänlig skärm som Amazon Kindle eller e-papper. iPaden har med sin led-skärm i HD-kvalitet fokus på många saker. En av dessa är dock böcker. Med iBooks introducerar Apple motsvarigheten till iPod/iTunes för böcker.

iBooks gör det möjligt att köpa böcker digitalt och ställa in dem i sin digitala bokhylla. Man kan sedan ta en bok ur hyllan och bläddra i sidorna genom att dra fingret över skärmen. Det är snyggt och ett helt nytt sätt att läsa böcker digitalt. Fast räkna inte med att folk kommer att sluta läsa pappersböcker. Tekniken är ännu i sin linda. I framtiden kommer vi att få se böjbara skärmar som mer beter sig som vanligt papper. För den teknikinbitna är dock iBooks en bra start på e-boksrevolutionen.5. iWork för 200 spänn

För drygt 200 spänn får man iWork, det vill säga programmen Keynote, Pages och Numbers, installerade på sin iPad. Man kan säga att dessa program motsvarar de mest basala funktionerna i Microsofts Officepaket. Dessa är speciellt anpassade för iPaden och tillför helt nya möjligheter att jobba med dokument, till exempel när man sitter på bussen eller är på väg till ett möte. Detta gör iPaden mångsidig. Det kommer säkerligen att dyka upp flera nyttiga program i App Store som ytterligare kommer att utöka iPadens förmågor.

Jag har tidigare lite ironiskt raljerat över varför iPhone suger. Jag skulle kunna göra liknande anmärkningar om iPaden, men det hindrar den inte från att vara något helt unikt som kommer att bli en kommersiell framgång. Alla kommer inte att äga en iPad, men tillräckligt många kommer att förföras över användarvänligheten i denna nya medieplatta. Om du inte tror mig, kika in videon på www.apple.com/ipad.

Steve Jobs introducerar iPadDemo, iPad in Action
Gästinlägg av Pontus Löf, webbstrateg på Socialstyrelsen, stolt ägare av en iPhone och kanske i framtiden en iPad. 

Mer om iPad: Sydsvenskan: Ipad överträffade förväntningarna , Sydsvenskan: Hysteri kring Apples nya "nånting"Simon Sundén: iPad – en gigantisk iPhone med stora möjligheter! , iPad är här! , Apple iPad – Suzanne Fors tycker till , 7 minuter video av iPad in action , Apple iPad äntligen officiell , Allt om nya läckerbiten iPad! , iPad, Apples nya pryl är en tablet , Myt blir verklighet – Apple iPad , ComputerSweden: Apples Ipad är här , TV4 Nyhetskanalen: Nu är den här: Apples iPad , SVT: Apple presenterade ny surfplatta , SvD: iPad räddar inte bokbranschen , Expressen: Vi har fingrat på den, det här är framtiden , e24: Apples succéer och flopparDN: obs har presenterat Apples nya läsplatta , Demofest inför Apples lansering , Nu är den här - men har den något att göra på ditt företag? , Nej, Apple kommer inte rädda medieindustrin. Det får vi klara själva ,

Spara / dela:
Etiketter: ,
blog comments powered by Disqus

PROJEKTLEDARE / WEBBSTRATEG

Beerware! All text
får återanvändas. Läs här.
vd-blogg.se