Prestandatest av webbhotell med Wordpress

View Comments

7 message
Please Comment 5 jan. 2013
För att välja nytt webbhotell bestämde jag mig för att mäta prestanda med hjälp av Pingdom. Jag gjorde exakt likadana installationer av Wordpress med lite lorem ipsum-text på fyra webbhotell och började mäta svarstid för ungefär tre veckor sen. Efter några dagar tillkom ytterligare två webbhotell som själva hörde av sig och ville vara med.

Webbhotell Genomsnitt Variation* Avbrott Nedtid
Binero 886 ms 742-1253 14 44m
Oderland 623 ms 375-779 0 0m
Inleed 690 ms 621-823 9 13h20m
CityNetwork 579 ms 511-728 4 7m
Mebo 554 ms 477-664 20 1h23m
Yey 770 ms 669-893 3 5m

*Måtten anger millisekunder i snitt per dag. Variationen är förstås ännu större om man ser till varje enskilt anrop.

Praktiskt exempel

Som jag beskrev tidigare hade jag flera kriterier när jag valde nytt webbhotell. Till slut kom jag fram till att istället för att välja ett webbhotell så blir det två webbhotell samt en separat leverantör för domänhantering. För domänhantering blev det Loopia. Som webbhotell fick det bli Mebo och Inleed. Min strategi kommer framöver vara att mer aktivt bevaka prestandan hos webbhotellen jag använder och byta snabbare om jag märker att det börjar bli sämre.

Nedan är ett exempel på hur det blev i praktiken när jag flyttade vd-blogg.se från Binero till Mebo. Det säger en del om skillnaderna mellan webbhotell, men observera dock att sajten har flyttats manuellt till en ny wordpress-installation vilket också gör den fräschare överlag. Vissa gamla plugins tog jag inte med i flytten. För att få bra prestanda är valet av webbhotell bara ena sidan av myntet: Det är minst lika viktigt att jobba med prestandan på själva sajten.


Även i statistiken från Google Analytics syns det lika tydligt:



Serverns placering

Var servern är placerad har förstås betydelse för hur snabba svarstider man får. Många anser också att serverns placering påverkar hur väl webbplatsen rankar i sökningar. Jag hade därför först tänkt att jag ska ha en server placerad i Sverige, men efter att ha sett att prestandan på vissa servrar utomlands är högre bestämde jag mig för att bortse från det kriteriet. Vad gäller effekten för sökmotorer tror jag inte att den är så stor: Det finns tillräckligt många andra indikatorer på att sajtens målgrupp är svensk, så Google fattar nog vinken och blir bara glad av den förbättrade hastigheten. Nån som har annan åsikt så kommentera gärna!

Prestandatester är färskvara

Att det finns skillnader mellan prestandan hos olika webbhotell tycker jag definitivt att man kan konstatera. Men man bör också tänka på begränsningarna i den här typen av test. Prestandatester ger inte en komplett bild av webbhotellet. Testet säger mycket om just den server där jag ligger, men det betyder inte alla servrar hos webbhotellet har samma prestanda. 

Och framförallt så är prestandatester färskvara. När fler kunder läggs till på samma server som jag ligger på, när förändringar görs på servern, eller om den helt enkelt byts ut (eller inte byts ut på lång tid), så kan prestandan förändras. Nedan är ett tydligt exempel på det. Svarstiden för Oderland den senaste veckan. Jag skulle gärna vilja veta vad Oderland ändrade vid årsskiftet. Deras svarstid gick då ner till ett snitt på 386 ms, vilket under den perioden gör dem till testets klart bästa. 


Det test jag gjort mäter tiden det tar för Pingdom att kontakta servern och hämta all html från första sidan i Wordpress. Det inkluderar alltså inte bilder, css, javascript eller andra filer. För att hämta html behöver även php-kod exekveras på servern och data hämtas från MySQL-databasen.

Publikt prestandatest

Jag låter mitt test ligga kvar publikt på http://stats.pingdom.com/ozq5v6tms50w och fortsätter mäta så länge jag har tillgång till konton. Det blir alltså minst de två jag använder, men jag lägger gärna till andra webbhotell om jag får tillgång till konton från dem själva eller från er som är kunder hos dem. Vore kul att få till en levande bevakning av prestanda på detta sätt. 

Spara / dela:
blog comments powered by Disqus

PROJEKTLEDARE / WEBBSTRATEG

Beerware! All text
får återanvändas. Läs här.
vd-blogg.se