Undvik Twitter Beefs: Ta ett andetag. Skriv sen.

View Comments

13 message
Please Comment 3 mars 2010
Ett nytt bråk blossade upp på Twitter igår kväll. Under gårdagens beef skickades några hundra meddelanden, med mer och mer aggressivt tonläge, under loppet av några timmar. När det började lugna ner sig och nu i eftersnacket dagen efter, så tycker jag man kan fundera på varför detta uppstår? Och det är förstås sällan bara en parts fel när ett bråk uppstår, som @opassande konstaterade:

"@opassande: det är nog så att det krävs två för att dansa tango; det kan gå prestige i saker kvickt när man blir förbannad"
En tweet igår löd så här: "@nikkelin: Den som söker konflikt på Twitter kommer per automatik att hitta den. Kom ihåg att många som har funnits här i några år har skaffat vänner." Så är det, det uppstår alltid relationer och en jargong mellan de som umgåtts ett tag tillsammans. Så är det i alla nya sociala sammanhang och som ny på Twitter bör man ha viss förståelse för att de som är där känner varandra. På samma sätt som man kanske inte säger vad som helst på första firmafesten som nyanställd, så kan det vara klokt att tänka likadant på Twitter.

"@nikkelin: Vi har pratat, läst varandras bloggar, kommenterat, träffats afk och faktiskt lärt känna varandra."
Men å andra sidan går det ibland för långt. En annan tweet från igår var att "som ny kanske man ska ge fan i att jävlas med allt och alla". Det här tycker jag skapar en polarisering mellan "gamla" och "nya". Jag har hört många som inte använder Twitter för att de upplever det för mycket som en "sandlåda", för "snobbigt" eller för "instängt". Och det ligger kanske något i det. De mer erfarna användarna bör ha mer förståelse för att man lätt kan bli ganska utsatt på Twitter, framförallt om man är ny.

"@theamazinghanna: OK, vad jag vill säga är detta: det är lätt för ett elektroniskt forum att bli en småstad. Stöta ut den som är annorlunda eller tar plats."
Twitter är ett fantastiskt verktyg, och jag tycker att det är synd att inte ännu fler använder det. Tyvärr tror jag att tillväxten hämmas av att tonen kan vara avvisande och aggressiv, och det faktum att man ofta blir påhoppad från flera håll samtidigt.

Skriftlig kommunikation har generellt lite mindre informationskapacitet och innehåller till exempel färre ansiktsuttryck och andra ledtrådar till avsändarens intentioner. Och på Twitter med bara 140 tecken per meddelande blir det naturligtvis ännu tydligare. Så det gäller helt enkelt att vara extra noga med att vara saklig, inte avvisande och inte otrevlig. För alla parter.

@deeped: Ett tips - eftersom jag känner igen mig i din direkthet. Ta ett andetag. Skriv sen. 


Så här började gårdagens Twitterbråk... 

Jag ser ingen som helst anledning att hänga ut någon. Däremot kanske nån är intresserad av att se hur bråket utvecklades, så här är några highlights (långt ifrån fullständigt!) där jag har ersatt alla namn med bokstäver:

@a till @b: Jag noterar att du snart är ensam @Federley-supporter. Kom ihåg att släcka lyset i högerflygeln när du går. ;) 
@c till @a: Är ganska säker på att @federley har stöd av fler än @b. Det vore omöjligt att toppa en riksdagslista annars. 
@a till @c: @Federley är på 3:e plats i riksdagslistan Stockholm. Stockholmscentern har ungefär lika många medlemmar som Smurfbyn har smurfar. 
@c till @a: Och just därför bör han väl ha ett stort stöd? Om han nu lyckades få en tredjeplacering. Eller hur? 
@a till @c: Nej. 
@c till @a: Det du precis sa tyder på ologik från din sida. Jag låter bli att kommentera. 
@a till @c: Bra, din mamma tycker nog inte om att du sitter hemma och twittrar jämt. Varför inte gå ut och leka med kamraterna, om du har några? (till saken hör att c är väldigt ung, min anm.)

Bråket blåssar upp... 


@d till @a: att du hoppar på @c som du gör. "Varför inte gå ut och leka med kamraterna, om du har några?" Är det schysst? Och att du menar på att hans mamma inte tycker om att han sitter och twittrar, då jag vet att han har stort stöd från sina föräldrar. 
@e till @a: Men nu får du väl för fan lägga av @a! Det där var jävligt elakt! 
@a till @e: Du vet att jag är en stygg flicka, @e. En väldigt stygg flicka. Och du gillar det.
@e till @a: Stygg möjligen men inte nedlåtande elak mot personer som @c. Vad skulle du tycka om någon sa "men gå och måla naglarna
@a till @d: Återigen: vem är "c" och vet dina föräldrar om att du skriver en blogg om hur man crackar iPhones? Har inte tid med dig. 
@e till @a: ger du dig på @d nu också?! Nu får du fan skärpa dig
@f till @e: Grymt att du ryter till mot @a's enormt dumma påhopp på @c. Glad att nån står upp för ett sunt debattklimat. Heja! 
@a till @e: Du kan fortsätta att beskydda dina små efterblivna CUF:are hur mycket du vill. Silkeshandskar AV
@g till @a: Det känns lite 1999 att skriva på som om du har rabies. Kan du stå för allt du skriver afk? "efterblivna" är inte ok. 

Anklagas för att vara ett troll


@e till @a: du är ett troll. Sorry.
@h till @a: som har kommit ut som troll: Berätta mer. Du har en svårspårad historik vilket gör mig nyfiken. Vem är du? Finns du?  
@e till @a: du har inte möjligtvis använt lollis101@hotmail.com som mailadress genom åren? 
@h till @a: Jo du säger ju det så jag får ju tro dig. Vad hette du innan Johansson? 
@a till @h: Jag har alltid hetat Johansson. 
@h till @a: Spärrad identitet? Ville kolla om du var hel- eller halvtroll så jag letade Johansson född det datum man ser på Allabolag. 
@a till @h: Ja, jag har skyddad identitet. Not: du börjar bli lite creepy, tycker jag. 

Biter tillbaka

 

@a: Detta. Är. TWITTER. Och Twitter har en ny drottning. Om du inte gillar det, hitta något annat att lägga din tid på.
@a: Och jag skiter i "populär". "Populär" kan bita mig i arschlet. Jag skriver exakt vad som faller mig in. Twentyfour. Seven. Three. Sixtyfive.
@a: Jag är här. Jag är mig själv. Jag tänker aldrig ändra mig. Lev med det, eller klicka "unfollow". Ditt val.
@a: Och du, @deeped, kungen av de coola och balla och etablerade: lev i din lilla bubbelvärld, där du är trygg. Jag vill inte dela den.

Spara / dela:
Etiketter: , ,
blog comments powered by Disqus

PROJEKTLEDARE / WEBBSTRATEG

Beerware! All text
får återanvändas. Läs här.
vd-blogg.se