Misslyckad juridisk skrämseltaktik från Sverigedemokraterna #EpicFail

View Comments

0 message
Please Comment 4 maj 2010

Sverigedemokraterna gick för några veckor sen ut med ett pressmeddelande om att man tänkte vidta juridiska åtgärder mot kampanjsajten sverigedemokraterna.de för varumärkesintrång. Se min tidigare post om sverigedemokraterna.de här.

Enligt ett pressmeddelande från kampanjen sverigedemokraterna.de har partiet nu gått vidare med hotet genom att skicka ett formellt brev till den person som står som administrativ kontakt för domänen i Tyskland.

Det som är fascinerande med Sverigedemokraterna är deras till synes desperata försök att verka politiskt korrekta trots att majoriteten av medlemmarna inte ens verkar rumsrena. Personen bakom kampanjen har fått kommentarer alltifrån personliga påhopp till hot om skadestånd och fängelsestraff. Som Magnus Bråth skriver "de slafsar runt som arga amatörer och spammar".

Men det är ännu mer fascinerande att de även juridiskt verkar desparata. Det man har skickat till den stackars tyska kontaktpersonen (som inte har någonting med kampanjen att göra och troligen inte nån aning om Sverigedemokraterna) är ett utdrag från ett varumärkesskydd hos EU:s Office for Harmonization in the Internal Market.

Problemet är bara att registreringen gäller ett figurskydd, nämligen Sverigedemokraternas blåsippa. Det är inte en registrering för ett namnskydd. Kampanjen sverigedemokraterna.de har vad jag vet aldrig använt blåsippe-logotypen. Så det Sverigedemokraterna lyfter fram i sin skrämseltaktik är alltså ett dokument som ska verka formellt men i själva verket är helt irrelevant. Man kunde lika gärna ha hänvisat till en registrering av "Banan". 

Att den som ligger bakom kampanjen dessutom väljer att spela med helt öppna kort och publicera alla dokument vad gäller detta, gör inte historien mindre intressant!

Läs även Sverigedemokraterna tokar till det juridikt.
Spara / dela:
Etiketter:
blog comments powered by Disqus

PROJEKTLEDARE / WEBBSTRATEG

Beerware! All text
får återanvändas. Läs här.
vd-blogg.se