Julens Definition of Done, eller "när är julgranen klar?"

View Comments

0 message
Please Comment 24 dec. 2009
"Fixa julgran" stod det på att göra-listan på köksbordet hos min kusin där vi firar jul. Punkten var överstruken så uppenbarligen anses uppgiften vara klar. Under kvällen frågar min kusin sin sambo om granen och han berättar att den står på altanen.

Det är ett intressant vardags-exempel på vad Definition of Done handlar om. Granen var "fixad" i bemärkelsen utvald, inhandlad, hemtranstporterad och upppackad från nätet. Men den står fortfarande ute och behöver kläs.

"Klart" måste definieras utifrån nyttan för slutanvändaren. En gran gör ingen nytta förrän den står påklädd och fin i vardagsrummet, helst med julklappar under. Och troligen hade den bästa definitionen av klar i det här fallet varit "hela familjen tycker att det ser fint ut" (det vill säga ett enkelt användningstest).

På att göra-listan finns också rubriken "Julafton" och där står "Duka bordet". Här finns säkert tiotals underförstådda moment, som att det ska vara för 17 personer, att var och en ska ha två tallrikar (vi brukar ha en för kalla rätter och en för varma), två glas (vin och vatten), bestick och servetter. De små barnen ska sitta bredvid sina föräldrar, de som ska sköta köket ska sitta längst ut så de kan resa sig lätt... och så vidare. Ska servetterna föresten vara snyggt vikta? Och ska det vara den röda eller röd-gröna duken? Det ska bli spännande att se hur "Duka bordet" tolkas idag och när kusin+sambo anser att det är "klart" (vem är det förresten som bestämmer när det är klart?).

God jul! 


P.S. Enligt Google Trends väcker julen i Sverige ungefär lika stort intresse varje år. Och den kan nog sägas börja ordentligt i oktober. D.S.

Spara / dela:
blog comments powered by Disqus

PROJEKTLEDARE / WEBBSTRATEG

Beerware! All text
får återanvändas. Läs här.
vd-blogg.se