Mobbning på nätet: Hur gör du? Vad är det?

View Comments

2 message
Please Comment 20 apr. 2010

Mobbning som äger rum på nätet eller via mobiltelefoner kallas ibland för e-mobbning (eller ibland cybermobbning, nätmobbning, cyberbullying). Men mobbning är mobbning och kränkning är kränkning oavsett var det sker, så organisationer som till exempel Friends har börjat röra sig bort från den benämningen. I kommunikationen på nätet förekommer ibland kränkningar och mobbning, precis som det ibland förekommer i klassrummet eller på skolgården - men det är ingen speciell sorts mobbning.

Mobbning på nätet ska hanteras som all annan mobbning


Nätverket Friends, skriver så här i sin bok om mobbning på nätet:

Frågan du som vuxen bör ställa dig är om du i genrella termer också varnar barn och ungdomar i din närhet för skolgården? Säger du: "Skolgården är en farlig plats där man blir kränkt. Den bör du undvika."? Troligtvis inte. Om någon blir kränkt eller mobbad i skolan agerar du snarare som vuxen för att stoppa det inträffade. Du pratar troligtvis med barnet, kanske ringer till skolan, bestämmer tid för möte med rektor och lärare, begär att fler vuxna är ute på skolgården eller i korridorerna, kanske pratar med andra berörda föräldrar eller tar en dag där du följer med till skolan för att bilda dig en egen uppfattning."


Finns det några skillnader mellan mobbning på nätet och mobbning i andra sammanhang?


Alla områden där människor umgås skiljer sig lite från varandra: På skolgården, i klassrummet, på nätet, på idrottsföreningen.

  • Mobbning på nätet kan fortsätta när den mobbade går hem från skolan. Det har alltid förekommit, men är svårare utanför nätet.
  • Vid mobbning på nätet kan meddelanden och bilder skickas ut snabbare till många personer.
  • Graden av anonymitet för den som mobbar kan vara högre än i andra sammanhang. De flesta sociala nätverk uppmuntrar att man använder ritkiga namn och i de allra flesta fall är det uppenbart för de inblandade vem som är vem. Men nätet ger möjlighet till större anonymitet än andra arenor.
  • Spåren av mobbningen kan hänga kvar längre, eftersom meddelanden på internet i många fall ligger kvar under lång tid. Det innebär dock också att mobbningen blir lättare att bevisa och på så sätt lättare att ta tag i. Mobbning på nätet är lättare att dokumentera eftersom den lämnar spår i form av text och bilder.
  • Mobbning på nätet sker mer offentligt, den kan ofta beskådas av utomstående vilket är ovanligt vid mobbning på andra platser. Det gör det lättare att upptäcka (under förutsättning att vuxenvärlden engagerar sig).

Vad gör du om du utsätts för mobbning på nätet?

  1. Prata med en vuxen, till exempel en förälder, lärare, tränare eller någon annan du litar på.
  2. Du kan också prata med Nätvandrarna eller Bris
  3. Spara meddelanden, mail, postningar och sms som är hotfulla eller kränkande. Då blir det lättare att reda ut situationen. 

Vad kan du göra om du som vuxen upptäcker mobbning på nätet?

  1. Var närvarande. Vuxen närvaro är alltid ett första steg och alltid det som kan lösa den akuta situationen. Skapa ett konto på den sajt där mobbningen sker, läs vad som skrivs och bilda dig en egen uppfattning om vad som hänt.
  2. Om det är ditt barn som mobbar eller som blivit mobbad, så prata om det som hänt. Ha en respektfull, rak och öppen dialog.
  3. Dokumentera det du ser genom att ta skärmdumpar* eller spara som pdf*. I de flesta fall låter mobbaren kränkande material ligga kvar (det är en del av mobbningen) men det kan försvinna lika snabbt som det kom upp.
  4. Försök att reda ut vem eller vilka som ligger bakom. Om personenen är anonym kan du till exempel titta på vilka vänner personen har, vad personen skrivit tidigare eller söka efter personens alias på Google. Det finns alltid ledtrådar som pekar i en riktning (till exempel vilken klass personen går i) och andra ledtrådar som utesluter (till exempel vem personen inte är).
  5. Prata med skolan och upprätta en plan gemensamt för hur ni ska gå tillväga. Vänd dig till klasslärare eller rektor. Upplever du att du inte får gehör ska du vända dig till utbildningsförvaltningen (för kommunala skolor) eller skolans styrelse (för friskolor). Behöver du ytterligare hjälp för att driva på ärendet kan du göra en anmälan hos Barn- och elevombudet, BEO.
  6. Anmäl händelsen till webbplatsen där den äger rum. På Facebook kan till exempel man anmäla både personer och grupper. Förvänta dig dock inget direkt gensvar, den här typen av funktionalitet missbrukas så det ska oftast till flera anmälningar innan sajten agerar.
  7. Om någon blivit utsatt för brott kan du göra en polisanmälan

* Skärmdump: Med Windows tryck på tangenten PrtSc, gå sedan till Word, PowerPoint eller Paint och välj menyn arkiv-klistra in. På Mac, tryck äpple-shift-3, en fil skapas då på skrivbordet. Spara som PDF: Om du har rätt programvara installerad, kan du välja "Spara som" och formatet PDF alternativt välja "Skriv ut" och välja PDF som skrivare.

Vidareläsning: Friends, Bris, Skolinspektionen, Medierådet, Kränkt.se, Surfa Lugnt med flera.
Exempel på mobbning på Facebook: En annan sida av mobbning på Facebook, Norrbottens Kurirsen, Sydsvenskan DN, SvD.
    Spara / dela:
    blog comments powered by Disqus

    PROJEKTLEDARE / WEBBSTRATEG

    Beerware! All text
    får återanvändas. Läs här.
    vd-blogg.se