Intervju med anonyma bloggaren Wiseman inom Försvarsmakten

View Comments

6 message
Please Comment 26 maj 2010

Wiseman bloggar sedan 2007 anonymt inifrån Försvarsmakten om förändringarna i det svenska försvaret och om säkerhets- och försvarspolitik. Bloggen Wisemans's Wisdoms är den största och äldsta anonyma kritikbloggen i Sverige och Wiseman har fått ett visst genomslag ända upp till regeringskansliet.

Nedan är en intervju jag genomförde med Wiseman under april i år. Det är ett av en serie inlägg kring anonyma kritik-bloggar.

"Wiseman's Wisdoms styr debatten"


Wiseman började blogga anonymt i juli 2007. I första inlägget på bloggen beskriver han bakgrunden till bloggen så här:

"Härom dagen satt jag i bilen och kände att jag behövde prata av mig. Det är så mycket som händer i omvärlden som jag har synpunkter på, men utan att kunna framföra dem för någon. Tanken slog mig - Varför startar jag inte en blogg? Sagt och gjort, denna blogg är ett resultat av fem minuters tankegångar på väg 288 mellan Uppsala och Rasbo."

Wiseman berättar att bloggen är hans sätt att uttrycka sina åsikter. Bloggen ger större kontroll över innehållet, går snabbt att uppdatera och ger dessutom en större kontakt med läsarna än vad traditionella medier gör.

- Skriver man debattartiklar måste man oftast "vara någon" för att bli publicerad, man blir hänvisad till ett begränsat utrymme och man kan inte vara lika snabb. Därmed är bloggen ett bättre medium för mig.

- Tyvärr fungerar inte informationsflödet som det ska den normala vägen i Försvarsmakten, och som jag misstänker, inom många andra större organisationer. Informationen filtreras på vägen på grund av oförstånd, slarv eller egna agendor. Som skattebetalare och dessutom yrkesman blir jag ofta förbannad på hur det slösas med skattepengar inom Försvarsmakten och framförallt hur liten effekt det blir.

Om anonymiteten...

Det förekommer rykten och spekulationer på nätet och i korridorerna på Försvarsmakten om vem som egentligen gömmer sig bakom pseudonymen Wiseman. Enligt vissa är det folkpartiets försvarspolitiske talesman Allan Widman som är Wiseman. Andra tror att flera skribenter gemensamt ligger bakom.

- Jag tycker man har en skyldighet att uttrycka sina åsikter. Gör man inte det, ska man heller inte sitta och muttra över att saker och ting är dåliga. Sedan kan man säkert ha synpunkter på anonymiteten. Alla har rätt att kommentera på bloggen och det är diskussion, debatt och kritik som föder utveckling.

- Försvarspolitiken är ett eftersatt område. Händelser som Georigenkriget, 9/11, Tsunamikatastrofen blir en otrevlig påminnelse om att man glömt betala försäkringspremien. Utan ett kontinuerligt medialt tryck faller sådant i glömska igen.

Om effekten bloggen haft i organisationen...

- Jag hoppades på respons, men hade inte förväntade mig så stor respons, kommenterar Wiseman om hur bloggen växt.

Den positiva respons som Wiseman's Wisdoms haft och det stigande besökarantalet, har fört med sig att det finns stora förväntningar på att nya inlägg ska dyka upp. Bloggen besöks dagligen av både medier och försvarsmaktsanställda.

- Jag tror faktiskt att Wisemans's Wisdoms har bidragit till en viss förändring. Jag märker ofta när jag är runt på förbanden att ämnen som tagits upp diskuteras. Det är också glädjande att se att fler och fler försvarspolitiker väljer att blogga och dessutom länka till mig.

- Prioriteringen är dock klar. Wiseman's Wisdoms kommer alltid i andra hand efter arbete och annat.

Att driva en så omfattande blogg som Wiseman's Wisdoms tar tid. Förväntningarna på nya inlägg är höga och kommentarerna som kommer in behöver läsas och i vissa fall besvaras.

- Det tar enormt mycket tid. Vill man dra åt sig läsare är det bra att se till skriva om sådant media tar upp och sedan använda Twingly och liknande för att få länkning från artikeln. Fundera noga igenom om det är värt mödan och risken? Långt ifrån alla uppskattar kritik och uppskattar att verksamheten granskas. Jag är av åsikten att all offentlig verksamhet ska tåla en genomlysning och granskning från skattebetalarnas sida.Not 1: Jag kallar Wiseman för "han" och bedömmer det som ytterst osannolikt att det inte skulle vara "hon", men säker kan man inte vara.
Not 2: Jag har tidigare jobbat inom Försvarsmakten.
Spara / dela:
blog comments powered by Disqus

PROJEKTLEDARE / WEBBSTRATEG

Beerware! All text
får återanvändas. Läs här.
vd-blogg.se